Jak nejlépe ukrýt svůj medový poklad?
Koupíte-li si kvalitní přírodní med jako HoneyMix, pravděpodobně ho nebudete chtít sníst na posezení. Čeká vás tedy výzva ohledně správného skladování, a to hned na dvou úrovních – (1) ukrytí medu před mlsnými jazýčky ostatních členů rodiny a (2) uchování co nejvyšší kvality vašeho sladkého zlata. V prvním případě se budete muset spoléhat především na svůj instinkt, ale s druhým problémem vám můžeme trochu poradit.
Dobrá zpráva na úvod – med se sám o sobě nekazí. Díky nízkému obsahu vody, nízkému pH a antibakteriálním složkám dokáže med vydržet dlouho „bez ztráty kytičky“. Abyste si ho ovšem mohli vychutnávat v co nejlepší kvalitě po co nejlepší dobu, dodržujte několik jednoduchých doporučení:
· Zabraňte přístupu vlhkosti. Med přirozeně absorbuje vlhkost z okolí, kvůli čemuž může následně dojít ke kvašení medu. Začne pak být cítit po droždí. Pokud se tedy nechystáte vyrábět medovinu, nádobu s medem dobře zavírejte a vždy používejte k nabírání medu suchou lžičku.
· Zabraňte přístupu pachů. Med má tendenci „načichnout“, skladujte ho tedy v čisté, dobře vymyté nádobě a nenechávejte ho otevřený v blízkosti aromatických potravin.
· Nevystavujte med přímému slunečnímu záření. Medu se nejlépe daří v temnu nebo alespoň v neprůsvitné, kupříkladu keramické nádobě. Vyhněte se nádobám kovovým, neboť by mohlo dojít k oxidaci.
· Hlídejte si teplotu. Vhodná teplota pro skladování medu je ta pokojová, ideálně pak kolem 18 °C. Při nižších teplotách med tuhne, při vyšších rychleji krystalizuje. Pozor na umístění v blízkosti sporáku, trouby, topení a dalších zdrojů tepla, při velmi vysokých teplotách med karamelizuje.
Pokud s jakéhokoli důvodu potřebujete med zamrazit, můžete, ačkoli to z důvodu jeho dlouhověkosti není prakticky potřeba. Doporučujeme přitom med mrazit po troškách, jelikož si tak usnadníte následné rozmrazování.